Med Femundsmarka i sitt hjerte

I 1955 leste Per Gunnar Hallberg (73) fra Skåne i Sverige tilfeldigvis en annonse om naturen og fisket i Femundsmarka. Han bestemte seg for å prøve, og tilbrakte en uke i marka. Etter det har han vendt tilbake hver sommer, 51 ganger på rad.
Mandag 1. august 2005
Harald Nyberg - Østlendingen

EKTE NATURGLEDE: Per Gunnar Hallberg (til venstre) er ingen mann av store ord. - Hans lidenskap til Femundsmarka ikke påtatt, men sann og ekte, sier oppsynsmann Torfinn Slettevoll. Foto: Harald Nyberg.


Det er 85 mil fra hjemmet hans i Skåne til Elgå. Det er ikke noe hinder for den spreke pensjonisten. Han kjører bil hele veien, og som oftest har han vært alene.

Seks oppsynsmenn
På sine turer gjennom Femundsmarka har Hallberg truffet utallige mennesker. Ifølge han selv har de nesten uten unntak vært hyggelige og positive.
På sine turer har han sett både multeår og uår. Han har opplevd alle typer vær. Han har overlevd fem oppsynsmenn. Torfinn Slettvoll som er oppsyn i dag, er den 6. i rekken. - Per Gunnar har til og med fått spesialtillatelse til å holde et lite lager under en av våre buer, sier Slettvoll og smiler.
I dag er det mange som nærmest krampaktig skal bevise sin interesse for naturen og marka. Hallberg har ikke mer å bevise. Han har gitt sitt hjerte til Femundsmarka. Han er blitt en del av den, og den er blitt en del av han..

Mye søppel
På spørsmål om hvordan utviklingen har vært siden 1955, sier Hallberg at det ikke er så mye som har forandret seg.
- Det var mye bedre fiske her på 50- og 60-tallet, dessuten var det mer søppel i marka. Den gang ble turistene fraktet inn med fly, og det førte til at de tok med seg store mengder utstyr og proviant. Når de dro var det mye som bare ble liggende igjen i den sårbare naturen.
I 1972 ble det nasjonalpark, og flytrafikken ble forbudt.
- Da nasjonalparken ble opprettet ble det mye bedre. Nå er det i ferd med å bli verre igjen, og det er trist.

16.000 skritt
Hallberg tar alltid båten fra Elgå til Haugen. Derfra går han inn til «Krokethåen» eller «Gresslihåen» og slår opp telt. Til sistnevnte leirplass kan han fortelle at det er 16.000 skritt.
Han har intensjoner om å fortsette sine turer så lenge helsa holder. Han har sine faste plasser som han vender tilbake til hvert år.
- Denne uka i Femundsmarka gir så utrolig mye tilbake. Jeg lever omtrent ett år på minnene. Så må de fornyes, smiler Per Gunnar Hallberg.Harald Nyberg

© COPYRIGHT Østlendingen


redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel